ERNESTO'YA BİN SELAM!


Ernesto Che Guavera.
Bugün O’nun Bolivya Dağları’nda katledildiği gün.
 “Dünyanın neresinde olursa olsun, haksız yere birisinin suratına atılan tokadı kendi suratında hissetmeyen kişinin insanlığından şüphe ederim” diyen o büyük insan, tarihler 9 Ekim 1967’yi gösterdiğinde katledildi.
Arjantin’de doğdu; Küba Devrimi’ni gerçekleştiren ekibin en önündeydi; devrimin ve sosyalizmin Latin Amerika’nın en ücra köşesine kadar taşınması gerektiğine inandığı için mücadelesini Bolivya’da sürdürürken rejim güçleri tarafından katledildi.
İyi bir sporcu, satranç ustası, şiir ve edebiyat tutkunu, fotoğraf tutkunu ve elbette tıp doktoru olan Ernesto, Fidel Castro ile Meksika’da tanıştı.
Raul ve Fidel Castro ve diğerleriyle birlikte Batista Diktatörlüğü’nün devrilmesi için Sierra Maestra Dağlarını üs tutan Ernesto, takındığı kararlı tutum ve gösterdiği başarı nedeniyle devrimciler arasında Commandate olarak tanındı.
Batista’nın devrilmesinin ve Küba Devrimi’nin başarıya ulaşmasının ardından kurulan Devrimci Hükümetin görevlendirmesiyle Ulusal Toprak Reformu Enstitüsü’nü yönetti.
Ardından Küba Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Ernesto, bir süre sonra da Sanayi Bakanlığı’na getirildi.
ERNESTO NERELİ?
Kökeni Avrupalı; doğduğu ülke Arjantin!
Küba devriminin yöneticisi!
Afrika’dan Meksika’ya dünyanın her yerini gezdi ve hep yoksullardan yana oldu.
Renkli ve mücadeleci bir hayatı vardı.
Nerede ezilen bir halk varsa orayılım” sözüne uygun davrandı.
 Devrimci Gerilla Hareketini yönetip yönlendirmek üzere Bolivya’ya geçmesi de bu yüzdendi.
Şu sözleri O’nun mücadele çizgisini özeti gibiydi:
“Hayat Korkakları Affetmez. Kaybettiğin tek savaş, uğrunda savaşmaktan vazgeçtiğindir. Kaybetmekten korkma; birşeyi kazanman için bazı şeyleri kaybetmelisin. Ve unutma; kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin.”
8 Ekim günü etrafı kuşatıldığında dahi vazgeçmedi.
 “Ateş etmeyin, Ben Che Guevara'yım ve canlı olarak daha değerliyim” diyerek, düşmanlarına seslendiyse de, Bolivya Rejim Güçleri tarafından 9 Ekim günü katledildi.
Mücadelesini özeti şu sözlerinde gizliydi:

“Her şey çocuklara daha mutlu bir Dünya bırakabilmek içindi.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neşet Baba!

Elli dirhem fazla gelmiş ayrılık!

HALKIN POLİSİ CEVAT YURDAKUL